Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak üstelik, esnek ve hoş bir bünyeda olmalı, görklü bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf sili ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada tat maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko biriktirmek ciğerindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde ciğerilen bir puro ideal nem bileğerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça yaraşıklı ve ciğerilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir kişi bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğnöbetimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğnöbettirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, ciğerimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dönem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en eksiksiz kadir bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül averaj 6 kamer içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin belli başlı bir dönem içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir tomar hararet bileğnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti peylemek ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en eksiksiz yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.